Wciągające serowe inspiracje
CZĄSTKI KUKURYDZY ZAPIEKANE Z SOSEM SEROWYM
– danie na wynos w kubełku
Składniki:
Ćwiartki kukurydzy 150g
Sos serowy 100 g
Przygotowanie:
1. Cząstki kukurydzy gotuj przez 8 minut, odsącz, następnie lekko podsmaż na patelni / grillu. Przełóż do kubełka.
2. Polej kukurydzę sosem serowym i udekoruj natką pietruszki.
Kalkulacja food cost
Kukurydza ćwiartki 7 sztuk (ok. 380 g) 7,02 zł
sos serowy 100 g 2,08 zł
Koszt porcji 9,10 zł
Sugerowana cena 27,00 zł
Cena netto 25,00 zł
Koszty % 36%
UDKO MARYNOWANE Z CZĄSTKAMI ZIEMNIAKA PO AZJATYCKU,
ZAPIEKANE Z SOSEM SEROWYM
Składniki:
cząstki ziemniaka ze skórką 150g
udko marynowane 1 szt. (ok. 95 g)
sos azjatycki z grzybami shimeyi 50 g
(sos ponzu, cukier, trawa cytrynowa, papryka czerwona, grzyby shimeyi, sos sojowy, sos sriracha)
Przygotowanie:
1. Przygotuj chutney azjatycki: sos ponzu połącz z karmelizowanym cukrem, trawą cytrynową, sosem sojowym i sriracha. Zredukuj, na koniec dodaj paprykę czerwoną pokroją w drobną w kostkę i grzyby shimeyi.
2. Wysmaż we frytownicy udko marynowane i cząstki ziemniaka.
3. Przełuż cząstki ziemniaka do naczynia do zapiekania, na wierzch połóż pokrojone w paski udo marynowane, polej sosem serowym i zapiecz przez 3-4 minuty w temperaturze 180°C.
4. Serwuj z azjatyckiem chutneyem.
Kalkulacja food cost
cząstki ziemniaka ze skórką 150g 1,36 zł
udko marynowane 1 szt. (ok. 95 g) 4,18 zł
sos azjatycki z grzybami shimeyi 50 g 2,28 zł
sos serowy 50 g 1,04 zł
Koszt porcji 8,86 zł
Sugerowana cena 29,00 zł
Cena netto 26,85 zł
Koszty % 33%
WRAP Z SZARPANYM SEREM PANIEROWANYM
Składniki:
tortilla pszenna 1 szt.
kebab pieczony z mięsa nogi kurczaka 70 g
Chrupiący ser panierowany AJ Food 1 szt. (125 g)
sałata karbowana 2 liście
papryka czerwona 10 g
ketchup 25 g
Przygotowanie:
1. Podsmaż kebab na patelni.
2. Wysmaż ser według instrukcji z opakowania.
3. Rozłóż tortillę – można ją wcześniej lekko podgrzać na płycie grillowej, aby była elastyczna.
4. Na tortilli rozsmaruj trochę ketchupu, nałóż sałatę, poszarpany na kawałki ser, kebab i paprykę. Wypełnij ketchupem i zawiń w papier.
Kalkulacja food cost
tortilla pszenna 1 szt. 1,23 zł
kebab pieczony z mięsa nogi kurczaka 70 g 2,27 zł
Chrupiący ser panierowany AJ Food 1 szt. (125 g) 5,23 zł
sałata karbowana 2 liście 0,60 zł
papryka czerwona 10 g 0,10 zł
ketchup 25 g 0,40 zł
Koszt porcji 9,88 zł
Sugerowana cena sprzedaży 30,00 zł
Cena netto 27,78 zł
Koszty % 36%
ZESTAW PRZEKĄSEK
Składniki:
Skrzydełka pieczone BBQ 4 szt. (ok. 180 g)
Popsy z kurczaka w ryżowym panierze 6 szt. (ok. 60 g)
Chili cheese toppers 4 szt. (ok. 80 g)
Scoopsy ze skórką 100 g
Sos serowy 75 g
Ketchup 50 g
Sos cumberland 50 g
Przygotowanie:
1. Wysmaż skrzydełka, popsy, chili cheese toppers i scoopsy we frytownicy.
2. Przygotuj sos cumberland z chrzanu, konfitury z żurawiny i czerwonego wina carmenere.
3. Wyłóż składniki na desce, serwuj z sosami. Opcjonalnie udekoruj trójkątami z podsmażonej tortilli.
Kalkulacja food cost
50 ketchup 0,73 zł
50 cumberland, 1,23 zł
75 g sos serowy, 1,75 zł
4 skrzydełka BBQ 4,50 zł
6 popsy, 2,16 zł
4 cheese toppers 2,47 zł
100 g scoopsy 1,20 zł
Koszt porcji 14,04 zł
Sugerowana cena 45,00 zł
Cena netto 41,67 zł
Koszty % 34%