Wciągające serowe inspiracje

 

 

CZĄSTKI KUKURYDZY ZAPIEKANE Z SOSEM SEROWYM

– danie na wynos w kubełku

 

Składniki:

Ćwiartki kukurydzy 150g

Sos serowy 100 g

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

1. Cząstki kukurydzy gotuj przez 8 minut, odsącz, następnie lekko podsmaż na patelni / grillu. Przełóż do kubełka.

2. Polej kukurydzę sosem serowym i udekoruj natką pietruszki.

 

Kalkulacja food cost

Kukurydza ćwiartki 7 sztuk (ok. 380 g) 7,02 zł

sos serowy 100 g 2,08 zł

 

Koszt porcji 9,10 zł
Sugerowana cena 27,00 zł
Cena netto 25,00 zł
Koszty % 36%

 

 

UDKO MARYNOWANE Z CZĄSTKAMI ZIEMNIAKA PO AZJATYCKU,

ZAPIEKANE Z SOSEM SEROWYM

 

Składniki:

cząstki ziemniaka ze skórką 150g

udko marynowane 1 szt. (ok. 95 g)

sos azjatycki z grzybami shimeyi 50 g

(sos ponzu, cukier, trawa cytrynowa, papryka czerwona, grzyby shimeyi, sos sojowy, sos sriracha)

 

 

 

Przygotowanie:

1. Przygotuj chutney azjatycki: sos ponzu połącz z karmelizowanym cukrem, trawą cytrynową, sosem sojowym i sriracha. Zredukuj, na koniec dodaj paprykę czerwoną pokroją w drobną w kostkę i grzyby shimeyi.

2. Wysmaż we frytownicy udko marynowane i cząstki ziemniaka.

3. Przełuż cząstki ziemniaka do naczynia do zapiekania, na wierzch połóż pokrojone w paski udo marynowane, polej sosem serowym i zapiecz przez 3-4 minuty w temperaturze 180°C.

4. Serwuj z azjatyckiem chutneyem.

 

Kalkulacja food cost

cząstki ziemniaka ze skórką 150g 1,36 zł

udko marynowane 1 szt. (ok. 95 g) 4,18 zł

sos azjatycki z grzybami shimeyi 50 g 2,28 zł

sos serowy 50 g 1,04 zł

 
Koszt porcji 8,86 zł
Sugerowana cena 29,00 zł
Cena netto 26,85 zł
Koszty % 33%

 

 

WRAP Z SZARPANYM SEREM PANIEROWANYM

 

Składniki:

tortilla pszenna 1 szt.

kebab pieczony z mięsa nogi kurczaka 70 g

Chrupiący ser panierowany AJ Food 1 szt. (125 g)

sałata karbowana 2 liście

papryka czerwona 10 g

ketchup 25 g

 

 

Przygotowanie:

1. Podsmaż kebab na patelni.

2. Wysmaż ser według instrukcji z opakowania.

3. Rozłóż tortillę – można ją wcześniej lekko podgrzać na płycie grillowej, aby była elastyczna.

4. Na tortilli rozsmaruj trochę ketchupu, nałóż sałatę, poszarpany na kawałki ser, kebab i paprykę. Wypełnij ketchupem i zawiń w papier.

 

Kalkulacja food cost

tortilla pszenna 1 szt. 1,23 zł

kebab pieczony z mięsa nogi kurczaka 70 g 2,27 zł

Chrupiący ser panierowany AJ Food 1 szt. (125 g) 5,23 zł

sałata karbowana 2 liście 0,60 zł

papryka czerwona 10 g 0,10 zł

ketchup 25 g 0,40 zł

 

Koszt porcji 9,88 zł
Sugerowana cena sprzedaży 30,00 zł
Cena netto 27,78 zł
Koszty % 36%

 

ZESTAW PRZEKĄSEK

Składniki:

Skrzydełka pieczone BBQ 4 szt. (ok. 180 g)

Popsy z kurczaka w ryżowym panierze 6 szt. (ok. 60 g)

Chili cheese toppers 4 szt. (ok. 80 g)

Scoopsy ze skórką 100 g

Sos serowy 75 g

Ketchup 50 g

Sos cumberland 50 g

 

 

 

Przygotowanie:

1. Wysmaż skrzydełka, popsy, chili cheese toppers i scoopsy we frytownicy.

2. Przygotuj sos cumberland z chrzanu, konfitury z żurawiny i czerwonego wina carmenere.

3. Wyłóż składniki na desce, serwuj z sosami. Opcjonalnie udekoruj trójkątami z podsmażonej tortilli.

 

Kalkulacja food cost

50 ketchup 0,73 zł

50 cumberland, 1,23 zł

75 g sos serowy, 1,75 zł

4 skrzydełka BBQ 4,50 zł

6 popsy, 2,16 zł

4 cheese toppers 2,47 zł

100 g scoopsy 1,20 zł

 

Koszt porcji 14,04 zł
Sugerowana cena 45,00 zł
Cena netto 41,67 zł
Koszty % 34%