Wciągające serowe inspiracje

Składniki:
Ćwiartki kukurydzy 150g
Sos serowy 100 g

Przygotowanie:

  1. Cząstki kukurydzy gotuj przez 8 minut, odsącz, następnie lekko podsmaż na patelni / grillu. Przełóż do kubełka.
  2. Polej kukurydzę sosem serowym i udekoruj natką pietruszki.

Kalkulacja food cost

Kukurydza ćwiartki 7 sztuk (ok. 380 g) 7,02 zł
sos serowy 100 g 2,08 zł

KOSZTY PORCJI 9,10 zł
SUGEROWANA CENA 27 zł
CENA NETTO 25 zł
KOSZTY % 36%

Składniki:
cząstki ziemniaka ze skórką 150g
udko marynowane 1 szt. (ok. 95 g)
sos azjatycki z grzybami shimeyi 50 g

(sos ponzu, cukier, trawa cytrynowa, papryka czerwona, grzyby shimeyi, sos sojowy, sos sriracha)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj chutney azjatycki: sos ponzu połącz z karmelizowanym cukrem, trawą cytrynową, sosem sojowym i sriracha. Zredukuj, na koniec dodaj paprykę czerwoną pokroją w drobną w kostkę i grzyby shimeyi.
  2. Wysmaż we frytownicy udko marynowane i cząstki ziemniaka.
  3. Przełuż cząstki ziemniaka do naczynia do zapiekania, na wierzch połóż pokrojone w paski udo marynowane, polej sosem serowym i zapiecz przez 3-4 minuty w temperaturze 180°C.
  4. Serwuj z azjatyckiem chutneyem.

Kalkulacja food cost

cząstki ziemniaka ze skórką 150g 1,36 zł
udko marynowane 1 szt. (ok. 95 g) 4,18 zł
sos azjatycki z grzybami shimeyi 50 g 2,28 zł
sos serowy 50 g 1,04 zł

KOSZT PORCJI 8,86 zł
SUGEROWANA CENA 29 zł
CENA NETTO 26,85 zł
KOSZTY % 33%

Składniki:
tortilla pszenna 1 szt.
kebab pieczony z mięsa nogi kurczaka 70 g
Chrupiący ser panierowany AJ Food 1 szt. (125 g)
sałata karbowana 2 liście
papryka czerwona 10 g
ketchup 25 g

Przygotowanie:

  1. Podsmaż kebab na patelni.
  2. Wysmaż ser według instrukcji z opakowania.
  3. Rozłóż tortillę – można ją wcześniej lekko podgrzać na płycie grillowej, aby była elastyczna.
  4. Na tortilli rozsmaruj trochę ketchupu, nałóż sałatę, poszarpany na kawałki ser, kebab i paprykę. Wypełnij ketchupem i zawiń w papier.

Kalkulacja food cost

tortilla pszenna 1 szt. 1,23 zł
kebab pieczony z mięsa nogi kurczaka 70 g 2,27 zł
Chrupiący ser panierowany AJ Food 1 szt. (125 g) 5,23 zł
sałata karbowana 2 liście 0,60 zł
papryka czerwona 10 g 0,10 zł
ketchup 25 g 0,40 zł

KOSZT PORCJI 9,88 zł
SUGEROWANA CENA SPRZEDAŻY 30 zł
CENA NETTO 27,78 zł
KOSZTY % 36%

Składniki:
Skrzydełka pieczone BBQ 4 szt. (ok. 180 g)
Popsy z kurczaka w ryżowym panierze 6 szt. (ok. 60 g)
Chili cheese toppers 4 szt. (ok. 80 g)
Scoopsy ze skórką 100 g
Sos serowy 75 g
Ketchup 50 g
Sos cumberland 50 g

Przygotowanie:

  1. Wysmaż skrzydełka, popsy, chili cheese toppers i scoopsy we frytownicy.
  2. Przygotuj sos cumberland z chrzanu, konfitury z żurawiny i czerwonego wina carmenere.
  3. Wyłóż składniki na desce, serwuj z sosami. Opcjonalnie udekoruj trójkątami z podsmażonej tortilli.

Kalkulacja food cost

50 ketchup 0,73 zł
50 cumberland, 1,23 zł
75 g sos serowy, 1,75 zł
4 skrzydełka BBQ 4,50 zł
6 popsy, 2,16 zł
4 cheese toppers 2,47 zł
100 g scoopsy 1,20 zł

KOSZT PORCJI 14,04 zł
SUGEROWANA CENA 45 zł
CENA NETTO 41,67 zł
KOSZTY % 34%