Burgery Kowala – Nowe Smaki

Jak co roku o tej porze, na rynku  pojawiają się emocje związane z oczekiwaniem na nowe wersje Drwala. W tym czasie wiele lokali przygotowuje własne warianty, dopasowując ofertę do  tego popularnego trendu. My także przygotowaliśmy ciekawe inspiracje – tym razem na rozgrzewające burgery Kowala-Warto skorzystać z naszych propozycji.

Składniki:
bułka z sezamem 1 szt.
ser panierowany 1 szt.
burger wołowy 200 g
sos do hamburgerów 25 g
bekon 2 plastry (30 g)
ogórek piklowany 4 plastry 20 g
cebula czerwona 15g
pomidor 30g
cebula prażona 10g

Przygotowanie:

  1. Usmaż ser (frytownica: do złotego koloru / 180°C).
  2. Burgera grilluj przed 4-6 minut.
  3. Ogórka cebulę i pomidora pokrój.
  4. Na rozciętą, ugrilowaną bułkę posmarowaną sosem ułóż ser, burgera wołowego, sałatę, ogórka, cebulę i pomidora, na koniec posyp prażoną cebulką.

Składniki:
stripsy z kurczaka 2 szt.
bułka z sezamem 1 szt.
ser panierowany 1 szt.
bekon 2 plastry
chutney paprykowy 30g
sałata 2 liście
sos pikantny samurai 25 g

Przygotowanie:

  1. Wysmaż ser (frytownica: do złotego koloru / 180°C) oraz stripsy z kurczaka (frytownica: 2,5-3 min/170°C).
  2. Bekon i bułkę zgrilluj na płycie lub patelni.
  3. Bułkę posmaruj sosem samurai, połóż ser, plastry bekonu, stripsy z kurczaka, chutney paprykowy i sałatę pokrojoną w paski.

Składniki:
Wołowina szarpana wolno gotowana AJ Food 60 g
bułka maślana 1 szt.
Chrupiący ser panierowany AJ Food 1 szt. (125 g)
ogórek świeży 4 plastry 20 g
Sos American Ketchup Remia 25 g
dynia marynowana 20 g

Przygotowanie:

  1. Bułkę zgrilluj na płycie lub patelni.
  2. Ogórek pokrój w długie plastry.
  3. Wołowinę szarpaną zagrzej na patelni – możesz dodać odrobinę sosu American Ketchup do smaku.
  4. Wysmaż ser (frytownica: do złotego koloru / 180°C).
  5. Rozkrojoną bułkę posmaruj ketchupem, połóż ser, szarpaną wołowinę, zwinięte plastry ogórka i marynowaną dynię.

Składniki:
bułka z sezamem 1 szt.
ser panierowany 1 szt.
burger wołowy 200 g
sos do hamburgerów 25 g
bekon 2 plastry (30 g)
sałata karbowana 2 liście
ogórek piklowany 4 plastry 20 g
cebula czerwona 15 g
konfitura z żurawiny 30 g

Przygotowanie:

  1. Wysmaż burgera wołowego i plastry bekonu na płycie grillowej lub patelni.
  2. Wysmaż ser panierowany we frytownicy.
  3. Zgrilluj rozkrojoną bułkę.
  4. Na bułkę nałóż sos, ser, wołowinę, plastry bekonu, sałatę i plastry cebuli. Na wierzch nałóż konfiturę z żurawiny i przykryj górą bułki.

Składniki:
Cukier 50 g
żurawina 300 g
cynamon 10 g
anyż 1 gwiazdka
wino carmenere 150 ml
pieprz czarny 5 g

Przygotowanie:

  1. Skarmelizuj cukier, dodaj żurawinę (świeżą/mrożoną), korę cynamonu i gwiazdkę anyżu.
  2. Podlej czerwonym winem carmenere, gotuj do konsystencji konfitury.
  3. Na koniec dodaj grubo mielony pieprz.
  4. Konfiturę można zapasteryzować w słoiki do późniejszego wykorzystania.